hu en

Köveskál, Residential Building Extention 2010

Köveskál is in the heart of Balaton Uplands National Park, part of the many bicycle routes around Balaton. The route is especially popular in the main season from the start of Spring until the end of Autumn. The steep road next to our building is surrounded by an almond grove. The land's situation and its extraordinary panorama on Káli Basin are the reasons why this place has such a peaceful and calming atmosphere.

A classical country house's pastel wall and a narrow flower garden looks back to us as we get to the land. The 100 years old house has been abandoned over the last decades. Our task was the building's complex modernization, creating a house which can be used all year long.

During the reconstruction the building's shapes and mass remained unmodified. Our main intention was to adapt the building to the high standard needs of the modern era by adding a small scale expansion using only new and modern materials.

The new section functions as a frame around the spacious living room and the private garden. Comprehending the aspect of keeping the buildings current architectural values we chose to use the same materials for the additional spaces we created. The huge glass surfaces looking to the garden and the front court's authentic ornate gable emphasizes the contrast between the past and the present. The narrow, flat roofed expansion recalls the region's traditional house formation.

Péter Kis, Orsolya Hőna, Péter Romvári 2010

BALATON  COVER  EXTENTION  KÖVESKÁL  ORSOLYA HŐNA  PÉTER KIS  PÉTER ROMVÁRI  REALIZED  RECONSTRUCTION  RESIDENTIAL BUILDING