hu en

Badacsony, Bazaltbor Feldolgozó 2010

laposa pincészet

A Balaton-felvidék és ezen belül Badacsonytomaj város szőlő- és borkultúrája is kiemelkedő nemzeti örökség, egyben a badacsonyi borvidék központja is. A telek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekszik. A Borászat által készített bor is innen kapta nevét: „Bazaltbor”.

Több telek összevonásával egy olyan hosszan elnyúló terület áll rendelkezésére, amely a badacsonyi hegy oldalától indulva egészen a lábáig húzódik. Ezt a jellegzetességet akarjuk az épületek telepítésében kihasználni: az adminisztrációs és tároló-érlelő épületet a felső telkek legmagasabb pontjára helyeztük el (a meglévő pincék kiegészítéseképpen), a feldolgozó üzemet pedig az alsó telkek szinte sík részére. Különösen fontos szempont, hogy a domboldal rekultiválásával a természet számára is magas színvonalú, élvezhető, egymással organikus egységben működő területet hozzuk létre, amelyet bejárhatunk egy borút-on.

A felső telken tervezett adminisztrációs és tároló-érlelő épület így inkább a hegyhez tartozik, itt termelőmunka és adminisztráció zajlik. Az alsó telken kialakítandó üzem már inkább a város részét képezi, környékén találunk pár régi présházat, egyszerű geometriájú nyeregtetős épületet. Épületünk, az üzemi rész is egy hasonló archetipikus formát vesz fel. Mint a „Bazaltbor” elnevezés is mutatja, a borászat is fontosnak tartja az erre a tájegységre jellemző természeti kincsek, a bazaltoszlopok és -orgonák közelségét hangsúlyozni, boraiban a terroir-jelleget kiemelni. Terveink szerint is ez az egyik olyan koncepcionális elv, amely az épületek formálását is meghatározná, ezzel teremtve kapcsolatot a felső és az alsó épületek között. A hely másik jellemzője, a kúszó, tekeredő szőlőindák pedig finoman értelmezett motívumként jelennek meg az épületek homlokzatain, illetve környezetükben.

Az épületben a borkészítés racionális vonalát tematizáltuk. A szerkezet és a terek így a termelési folyamat sorrendjében követik egymást mind vertikális, mind horizontális értelemben. A feldolgozó épület egy iparibb jellegű technológiai szárnyból és a vele szerves kapcsolatban álló érlelő-tároló funkciójú pinceszárnyból áll. A két rész ugyanakkor alaprajzilag különválik, valóban egy épület két szárnyát alkotják. A pincesort teljesen föld alatt helyeztük el, csak a bejárata emelkedik a terepszint fölé. A technológiai szárny három szintje közül csak egy emelkedik ki, kettő föld alatti kialakítással készül. A két szárnyat a föld alatt kötjük össze.

Kis Péter, Molnár Bea, Bun Zoltán, Erdélyi Róbert, Varga Anikó, Bogner Zsuzsanna

BADACSONY  BAZALT  BETON  BOGNER ZSUZSANNA  BORÁSZAT  CÍMLAP  DOMBORZAT  ERDÉLYI RÓBERT  GEOMORFOLÓGIA  KIS PÉTER  LÁVAFOLYAM  MOLNÁR BEA  REALIZÁLT  SZŐLŐSKERT  VARGA ANIKÓ