hu en

Badacsony, Bazaltbor Feldolgozó 2010

laposa pincészet

BADACSONY, BAZALTBOR FELDOLGOZÓ 2010
Badacsonytomaj a Balaton-felvidék és a badacsonyi borvidék központja, a térség szőlő- és borkultúrája kiemelkedő nemzeti örökség. A település a Badacsony szoknyáján, a Balaton partján fekszik, de nyaralói, szőlőterületei, pincéi a hegy jellegzetes bazaltkoronájáig felnyúlnak. Innen kapta nevét a Laposa család borászata, a Bazaltbor: mint az elnevezés is mutatja, a borászat fontosnak tartja az erre a tájegységre jellemző természeti kincsek, a bazaltoszlopok és -orgonák közelségét hangsúlyozni, boraiban a terroir-jelleget kiemelni.
A Bazaltbor új borászati feldolgozója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén épült meg. A birtok több telek összevonásával jött létre, hosszan elnyúlva a hegy oldalától egészen a hegylábig húzódik. Ezt az adottságot használtuk ki a borászat különböző funkciójú épületeinek telepítésénél: az adminisztrációs és tároló-érlelő épületet a telek legmagasabb pontjára helyeztük el (a meglévő pincék kiegészítéseképpen), a feldolgozó üzemet pedig az alsó, szinte sík, Római úthoz csatlakozó részen.
A feldolgozó üzemben a borkészítés racionális vonalát tematizáltuk, a szerkezet és a terek így a termelési folyamat sorrendjében követik egymást mind vertikális, mind horizontális értelemben. Az épület két hosszan, nagyjából párhuzamosan elnyúló, enyhe tengelytörésekkel tagolt, alaprajzilag különváló, de szerves kapcsolattal kialakított szárnyból áll. Az iparibb jellegű, háromszintes technológiai szárny két szintje föld alatt épült, csak a felső szint emelkedik a felszín fölé. A hordós érlelő-tároló teljesen föld alatt helyezkedik el, csak a bejárata emelkedik a terepszint fölé. A két szárnyat a technológia terek logikus sorrendje által megkívánt módon, föld alatt kötöttük össze.
Az épületek archetipikus homlokzati formálása a környéken található régi présházak, egyszerű geometriájú nyeregtetős épületek jellegzetes arányait idézi – ez a geometria a felső telekrészen épülő adminisztratív épületen is megjelenik, ezzel is jelezve a kapcsolatot a birtok két végén álló két épület között. A homlokzati burkolat egyediségét a beton és fém elemeken speciális technológiával megjelenített kúszó, tekeredő szőlőindák adják.
Az épületek környezetének kialakításakor az üzem funkcionális kiszolgálása mellett a tágabb táji környezetbe illesztés volt a cél: a burkolatokat kísérő és az épületek közötti rézsűt takaró nagy levendulafelületek mellett a telek legnagyobb részét új telepítésű szőlő foglalja el.
Az épületet 2010-ben Piranesi díjra jelölték, valamint ipari épület kategóriában elnyerte az ARCHDAILY Building of the Year 2010 (Az év épülete) díját.

Kis Péter, Molnár Bea, Bun Zoltán, Erdélyi Róbert, Varga Anikó, Bogner Zsuzsanna
Fotó: Batár Zsolt

A Bazaltbor badacsonyi borászati feldolgozójának terveihez két makett készült, az első az épület telepítését, formálását vizsgálja, a második a homlokzat ornamentikáját modellezi.

BADACSONY  BATÁR ZSOLT  BAZALT  BETON  BOGNER ZSUZSANNA  BORÁSZAT  BUN ZOLTÁN  CÍMLAP  DOMBORZAT  ERDÉLYI RÓBERT  GEOMORFOLÓGIA  KIS PÉTER  LÁVAFOLYAM  MOLNÁR BEA  REALIZÁLT  SZŐLŐSKERT  VARGA ANIKÓ